NeveleCeroO_Poster

Nevele Cero O

Op 22 maart 1997 verhuisde de hengst Nevele Cero O naar onze contreien. Hij kwam terecht bij trainer Aonne de Wrede in Oranjewoud, tussen het witte kerktorentje van De Knippe en het bos van Belvedere. Tjalco de Witte mocht zich eigenaar noemen van deze stalen Noor, wat hem tot een bevoorrecht mens maakte. Via Guido Laureys, een Belgische kennis van Aonne, kon hij overgenomen worden van een eigenaartrainer uit Stavanger. Vanaf het begin waren er hoge verwachtingen, welke Nevele grotendeels heeft ingelost. Daarna volgde een tweede carrière als dekhengst en inmiddels geniet hij van een welverdiende oude dag bij Henk Prakken te Nijeholtpade.

1990 is het geboortejaar van Nevele Cero O. My Nevele en Never Behind zijn het ouderlijk paar. My Nevele werd tweede in zowel de Copenhagen Cup als de Elitloppet, beide keren achter geweldenaar Ideal du Gazeau. Hij is een zoon van Nevele Pride. Dit paard wist destijds het stokoude wereldrecord over de mijl van Greyhound, dat 31 jaar stand hield, te verpulveren. De moeder van Nevele, Never Behind is van Superdome en Funny Frost. Never Behind bracht 14 kinderen, waarvan de helft in de baan verscheen. Naast Nevele was Zoomin O van Zoot Suit hiervan de beste. Hij heeft een record van 1.11.4 en bracht het tot een winsom van omgerekend ongeveer €250.000.

Nevele Cero O begon zijn loopbaan als tweejarige en sloot hem succesvol af als tienjarige met een winsom van €580.716. Hij kwam 110 keer aan de start en wist daarvan 47 in winst om te zetten. Hij vestigde zijn record als 5-jarige, toen hij 1.12.5 liep over 1609 meter. Als tienjarige evenaarde hij dat record over 2175 meter uit de banden! Dat de hengst ook over de langere afstanden uit de voeten kon bewees hij regelmatig. Onder de hoede van de vorige eigenaar werd de hengst spaarzaam ingezet, wat een voorbode was voor zijn lange carrière. Wat indruk maakte was zijn overwinning in de Elite 5-jarigen op Solvalla, tijdens het Elitloppet weekend. Voor zijn nieuwe eigenaar, Tjalco de Witte, reeg hij een aantal successen bijeen en hij stond ook zijn mannetje in de loodzware tiercékoersen van Enghien en Vincennes. Zijn laatste 500 meter werd in Europa zowel geroemd als gevreesd. Koersen als de Prix d’Europe, Prix de la Haye, Prix de Cevennes en de Prix de la Manche wist hij op zijn conto te schrijven. In eigen land legde hij beslag op het Kampioenschap van Friesland en behaalde hij een derde en vijfde plaats in de Grote Prijs der Lage Landen. Bij de start van het nieuwe millennium ging Nevele op zoek naar eeuwige roem. In twee B-Koersen werd hij respectievelijk vijfde en zesde. Daarna volgde een start in de Prix d’Amerique waarin hij eervol op de achtste plaats bleef steken. In goede vorm deed Nevele Cero O niet onder voor paarden als Defi d’Aunou, Goetmals Wood en Fan Idole. Dit gegeven onderstreept zijn kwaliteiten nogmaals, net als de uitspraak: “Het is het beste paard dat ik ooit heb gehad, een racemonster.” van Aonne de Wrede. Nevele is na Hairos II zeker een van onze beste imports geweest.

In 1999 werd Nevele Cero O voor het eerst ingezet in de fokkerij en in 2009 voor het laatst. In deze periode liet hij alleen het jaar 2000 en dus de T-jaargang aan zich voorbij gaan. In de periode 2000 tot en met 2010 zagen 87 producten van Nevele het levenslicht. Hiervan nam de heer de Witte zelf 48 voor zijn rekening. Zijn producten zijn inmiddels bekend om hun doorzettingsvermogen en hun snelle laatste 500 meter. Hij verefde zijn correcte bouw, atletisch vermogen en hardheid. De Nederlandse fokker heeft zijn capaciteiten als vaderpaard wellicht onderschat als we zijn nakomelingen onder de loep nemen. Wat opvalt is dat zijn jaargangen vooral in de breedte erg sterk bezet zijn. Van alle nakomelingen, die drie jaar of ouder zijn, haalde 65% de baan. Hun totale winsom van ongeveer €415.000 is louter behaald in standaard koersen, dat is gemiddeld €4.800. De gemiddelde winsom per gestart product is €7.800. Maar liefst 16 paarden verdienden meer dan €10.000, 22 paarden hebben een record van 1.16.0 of sneller en een zevental paarden heeft al meer dan 10 gewonnen koersen op de teller. Hieronder zullen de beste producten van Nevele Cero O besproken worden.

Seahawk Dragon (Armbro Pleasure) €30.698 1.14.7/2100m. Een spijkerhard koerspaard, die zowel onder de hoede van Jos van Koolwijk als Age Posthumus zijn sporen verdiend heeft. Tweemaal werd een lucratieve zege in Zweden geboekt.

Scarlett Nevele (Lovely Dragon) €17.855 1.15.0/1609m. Een fijn en apart paard, dat bij Willem Paardekooper geheel tot zijn recht kwam. Ook na ernstige blessures kon hij zich herpakken en steeds weer succesvol terugkeren.

Soncero Hollande (Carla Crown) €16.520 1.15.1/2140m. Een echte Nevele, wiens winsom door pech is achtergebleven. Maria Poort turfde diverse successen met hem. Hij won het Kampioenschap van Friesland, het Stayerskampioenschap van Joure en werd vijfde in het Kampioenschap Nederlandse Paarden achter Topshot Norg.

Unreal Dragon (Silly Frazer) €10.486 1.15.1/1640m. Een snel koerspaard bij Age Posthumus. Na een lange rustperiode sprokkelt hij hier en daar klasseringen bij elkaar voor een nieuwe eigenaar.

Unyk van Camstra (Ada van Cornjum) €43.015 1.14.5/2100m. Deze merrie bewees als twee-, drie- en vierjarige mee te kunnen met de top van haar jaargang. Eerst deed ze dat met trainer Dion Tesselaar en later verhuisde ze naar de stallen van Hugo Langeweg. Hoogtepunten waren een tweede plaats in de Joffer Prijs, een vierde plaats in de Produktendraverij, een tweede plaats in het AEV Sprintkampioenschap, de winst in de Sweeptakes, een zesde plaats in de derby, een derde plaats in de Fokkers Trofee en diverse plaatsgelden in de vierjarigen klassiekers.

Urania (Irania) €20.830 1.17.5/2100m. Met deze trouwe merrie werd als tweejarige een Stakes gewonnen, als driejarige werd ze vijfde in de Merrie Derby en in 2008 werd ze Paradepaard van Alkmaar.

Uschkim (Jo Elle Riebrand) €15.241 1.14.7/1609m. Bij Patrick de Haan was deze hengst in Nederland al een leuk koerspaard. Later verhuisde hij naar Noorwegen en daarna trok hij op naar Zweden.

Unexpected Well (Looking Well) €23.820 1.14.5/1680m. Onder de leiding van Hans Bot wist deze ruin veel koersen te winnen bij onze oosterburen en in 2010 werd de Gouden Hoef op Alkmaar gewonnen.

Valery Dragon (Sultanas Image) €11.173 1.15.7/2100m. In het begin van haar carrière toonde ze zich een ware zegemachine bij Willem Paardekooper. In Stakes koersen werden diverse klasseringen behaald. Momenteel wacht een tweede carriere als fokmerrie.

Virginia Dragon (Happyline First) €10.370 1.15.8/2000m. Ze was actief als tweejarige tot en met haarde vijfde levensjaar. Eerst onder de hoede van Jos van Koolwijk en later voor Age Posthumus. Vooral met Fred Handelaar werden in Duitsland veel overwinningen geboekt. Inmiddels is besloten om haar in de fokkerij in te zetten.

Veto Hollande (Nicole Dragon) €25.040 1.15.2/1900m. Een oertrouwe ruin, die in Nederland al succesvol was bij Cees Kamminga. Later werd hij verkocht naar Duitsland en voor trainer Daniel Wagner liet hij wederom zien uit het goede hout gesneden te zijn.

Verari (Noordster Medo) €12.295 1.16.8/2000m. Allereerst stond deze merrie in training bij Hubert Schoonhoven en later bij Willem Paardekooper. De laatste rechte lijn van Duindigt paste haar precies.

Vos van Camstra (Jane van Camstra) €15.685 1.15.9/1900m. Een aardig koerspaard, dat met Fred de Zoete zich vaak in het geld manoeuvreerde. Inmiddels trekt hij deze lijn voort in Duitsland.

Victoria Prinses (Impressive Ann) €19.250 1.15.9/2000m. Een goeie subtopper van haar jaargang. Ze wist vaak op het juiste moment te pieken en kon zich zo plaatsen in lucratieve Stakes. Victoria is reeds moeder van enkele producten.

Zaido Dragon (Marianne Dragon) €10.400 1.14.6/1680m. Een uitstekende draver, die een hoog tempo in de benen heeft. In training bij Age Posthumus won hij diverse malen bij onze oosterburen, maar ook tijdens de Premium-meetings in Wolvega deed hij een hap uit de goedgevulde ruif.

Zatopek Dragon (Happyline First) €17.875 1.14.8/2000m. Deze fraaie hengst liet vooral van zich spreken op het Duitse Gelsenkirchen. In het prille begin stond hij onder leiding van Age Posthumus en later koerste hij voor Caroline Aalbers.

Er zijn voorbeelden van prima nakomelingen te over. Naast bovengenoemde paarden kan men denken aan Spider Dragon, Utopian Dragon, Vliegensvlug, Yip Dragon, Zahmir Nevele, Zephyr Dragon, Abegail Dragon, Aflame Dragon, Avinka Dragon, Abe L de Linde, Biscuit Dragon en Blueberry Dragon.

Onze stalen Noor Nevele Cero O, bedankt!